Onze docenten

dr. mr. M.J.F. van der Wolf

Dr. mr. M.J.F. van der Wolf is jurist en psycholoog. Hij is universitair hoofddocent strafrecht en forensische psychiatrie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en universitair docent strafrecht en sanctierecht aan de Rijksuniversiteit Groningen. Tevens is hij rechter-plaatsvervanger bij de Rechtbank Amsterdam.

Hij begon zijn carrière als psycholoog-stagiair in de toenmalige tbs-kliniek De Singel (in de Bijlmer Bajes). Hij promoveerde te Rotterdam in 2012 op een proefschrift over de historische achtergronden van actuele knelpunten ten aanzien van de tbs, getiteld: ‘TBS – veroordeeld tot vooroordeel’.

Dr. mr. Van der Wolf publiceert veel over vrijheidsbenemende en vrijheidsbeperkende sancties en was in 2016 hoofdonderzoeker van ‘Op zoek naar nieuw evenwicht. Derde evaluatie van de Beginselenwet verpleging ter beschikking gestelden’ ten behoeve van het WODC.

Ook doet hij veel onderzoek naar gedragskundige rapportage ten aanzien van de sanctionering en in de tenuitvoerlegging van strafrechtelijke sancties. Hij is voorzitter van het Lutje Psychiatrisch Juridisch Gezelschap in Groningen.

« Terug naar het overzicht